Slujba Vecerniei Învierii, săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 20, 2025

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul rânduielii liturgice, Evanghelia după Ioan, care relatează arătarea Domnului în fața ucenicilor după Înviere, a fost citită în mai multe limbi, semn al universalității mesajului mântuitor al lui Hristos.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a împărtășit celor prezenți lumina și puterea Evangheliei Învierii:

Inspirat fiind de Duhul Sfânt, psalmistul a grăit cu mult timp înainte: „În tot pământul a ieșit vestirea lor și la marginile lumii cuvintele lor.” Cuvinte care, la momentul rostirii, nu-și găseau temeiul și înțelesul deplin, căci aveau să se împlinească, iubiți credincioși, abia după Învierea Domnului Hristos — atunci când apostolii Săi au dus în toată lumea vestea cea minunată a Învierii.

Aceasta este „vestea cea bună” despre care vorbește psalmistul: „În tot pământul a ieșit vestirea lor.”
Evanghelia — etimologic, înseamnă chiar aceasta: vestea cea bună. Vestea că blestemul morții a fost rupt. Rupt de către Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Fiul Omului — așa cum El Însuși S-a numit. Blestemul a fost biruit. Domnul le vestește ucenicilor: „Mă duc să vă gătesc loc.”

Care este acest loc? Este Împărăția Cerurilor, locul pregătit de Tatăl celor ce Îl urmează. Domnul vorbește despre acest loc atunci când grăiește despre înfricoșătoarea judecată: „Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția cea gătită vouă.”

Aceasta este vestea cea bună. Și tot vestea cea bună este că Dumnezeu nu a rostit aceste cuvinte doar către un popor, către o familie sau un neam, ci către tot omul.

De aceea, în această zi a Învierii, Evanghelia se citește în mai multe limbi — și este singura dată în anul liturgic când se face aceasta. Tocmai pentru a arăta că vestea cea bună este universală, ne cuprinde și ne angajează pe toți. Și noi, cei ce urmăm Domnului, trebuie să purtăm în noi gândul pe care El l-a purtat: „Voiesc nu moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.”

Să venim, așadar, la adevăr, la lucrare adevărată. Să ne împlinim rostul de a înțelege Împărăția Cerurilor, de a o binecuvânta, de a o căuta și — cu harul lui Dumnezeu — de a o moșteni.

Aceasta este vestea cea bună și înțelegerea cu care suntem chemați să ne îmbogățim.

Dumnezeiescul Pavel, cunoscând acestea și știind neputințele noastre, dar și tendința de a-L mărgini pe Dumnezeu doar la poporul nostru sau la granițele noastre, ne cheamă: „Lărgiți și voi inimile voastre!”

Priviți-l pe celălalt așa cum îl privește Dumnezeu și înțelegeți că vestea cea bună trebuie vestită tuturor. Faceți-vă și voi vestitori ai acestei vești și bucurați-vă de fiecare om care se întoarce la adevăr. Bucurați-vă de fiecare răspuns sincer la „Hristos a înviat!” cu un „Adevărat a înviat!” rostit din credință, nu doar ca o formă de salut, ci ca o dorință vie de schimbare.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri