Conexiuni academice și duhovnicești: Două zile de parteneriat între extensiunea din Chișinău și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 17, 2025

În cadrul acestui proiect, studenți din anul I și al II-lea ai extensiunii din Chișinău, însoțiți de profesori, au petrecut două zile în Iași, pentru a se familiariza cu spațiile didactice, mediul academic și corpul profesoral al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În prima zi a vizitei, după întâlnirea cu membrii conducerii Facultății (decan, prodecan, director de departament) și discuțiile avute cu aceștia, studenții de la Chișinău au participat la o întâlnire într-un format mai extins, care a inclus atât numeroși profesori, cât și studenți din Iași, în sala Sinaxar a Ansamblului Mitropolitan. Reuniunea și-a propus dezvoltarea unor proiecte la care să participe studenți și profesori din cele două locații ale Facultății de Teologie.

Seara primei zile s-a încheiat cu participarea, în sala Iustin Moisescu, la conferința „Între robire și libertate”, susținută de Marius Balo, a cărui mărturie despre experiența carcerală în China comunistă, dar mai ales despre transformarea personală din timpul acesteia, a impresionat profund auditoriul, animând numeroase și fructuoase discuții pe marginea ei.

Cea de-a doua zi a început prin participarea la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, unde, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și reprezentanții Facultății de Teologie din Iași, au întregit comuniunea liturgică și studenți clerici ai extensiunii din Chișinău. La finalul Sfintei Liturghii, corul studenților de la Chișinău a susținut și un scurt concert de cântări corale specifice perioadei pascale și prepascale.

A urmat vizitarea Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, părintele Damian Vicovan oferind oaspeților informații despre ctitoria voievodală ce a fost, vreme de secole, chivotul moaștelor Sfintei Parascheva. Plecând de la „Trei Ierarhi”, studenții, însoțiți de profesorii lor, au vizitat Palatul Culturii și Muzeul de Istorie al Moldovei, pentru ca, mai apoi, să revină la Mitropolie, unde au vizitat Ansamblul Mitropolitan și s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva.

Această ultimă zi s-a încheiat prin vizitarea Universității. Sala Pașilor Pierduți i-a întâmpinat pe oaspeți atât cu picturile bine-cunoscutului artist Sabin Bălașa, cât și cu salonul ofertelor educaționale ale Universității, Facultatea de Teologie Ortodoxă fiind parte a evenimentului. Studenții au aflat istoricul Universității în Aula Magna, iar mai apoi au fost întâmpinați de domnul rector, prof. univ. dr. Liviu George Maha, în Sala Senatului, acesta exprimându-și bucuria pentru derularea proiectului extracurricular, concretizat prin această vizită în Iași, și asigurându-i de întreg sprijinul său în demersul educațional.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri