Scurtă monografie

Istorie Decembrie 20, 2011

Biserica veche este ridicată pe temelia altei biserici. Ea a fost construită în anul 1845.Începându-se lucrul la 18 iunie 1845 şi terminându-se la 20 decembrie 1845. Cu privire la biserică nu avem date concrete. Biserica este construită din bârne de lemn de brad stivuite pe temelie de piatră, căptuşită în interior şi exterior cu scânduri de brad. Are o lungime de 18m pe 8m lăţime iar înălţimea de 14m. 

 

Nu există date concrete despre istoricul bisericii.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Arhitectura - Planul actual al acestei biserici este în formă de cruce, cu trei turnuleţe, primul servind drept clopotniţă. Acoperişul este din tablaă. Biserica nu este pictată întrucât pereţii de lemn nu au permis acest lucru, însă sunt ataşate icoane  simple şi demontabile .
Catapeteasma înfăţişează iconografia creştină în cinci zone, în stilul bizantin, executată în ulei şi aplicată pe panou de scânduri, nedemontabila. Are o înfăţişare sobră ce inspiră respect. Numele pictorului nu este cunoscut.
Ca obiecte de valoare artistică şi istorico–documentara, avem câteva cruci de morminte vechi, una cu inscripţie în slavă  din 1796 şi una din 1809, cu inscripţie în limba română şi alta din 1852, sub care odihneşte robul lui Dumnezeu Ioan Trifan şi soţia sa Maria, ctitor la biserică .
 
Lucrări de restaurare:
 
În anul 1963 a fost spălată şi vopsită biserica în interior. 
În 1968 s-a făcut o reparaţie capitală şi s-a acoperit biserica cu tabla zincată. S-a consolidat temelia tencuindu-se, s-a turnat trotuarul împrejurul bisericii, s-au turnat scările de beton la uşa Sf. Altar şi s-au turnat două coşuri pentru pe partea exterioară a bisericii.
În anul 1970 s-a construit în faţa bisericii un gard de 50m. Gardul a fost construit din postament de beton şi din scândura acoperit cu tabla zincată.
În anul 1972 s-a introdus în biserica curentul electric. Tot în 1972 s-a mai construit casa praznicală.
În 1974 casa de prăznuire s-a acoperit cu tabla zincată şi s-a construit gardul de la curtea bisericii din partea de răsărit în lungime de 40m. Atunci s-au făcut şi porţi de intrare în curtea bisericii şi un trotuar de la casa praznicală până în faţa bisericii.
În anul 1980 s-a construit un nou pridvor anulându-se cel vechi. S-a construit pe temelie de beton din cărămidă acoperit cu tabla zincată .
În anul  1981 s-a pictat pritvorul de către Stelian Roman de la Bacău.
În anul 1982 acest pridvor a fost sfinţit de către Prea Sfinţitul Pimen Suceveanul.
În anul 1987 s-a prelungit casa praznicală cu încă o cameră.
În anul 1988 s-au schimbat duşumelele în pronaosul bisericii sub conducerea preotului Toma Hărăbor.
La data de 17 august 1992 s-a început construcţia unei biserici noi, în curtea bisericii vechi.
În prezent biserica nouă este la etapa de pictură la bolta centrală.
 
 
În 2007-2008, s-au efectuat lucrările de încălzire prin pardoseală s-a placat cu marmură tot interiorul bisericii.
2009 - S-au lucrat stranile şi mobilierul interior.
2010 - S-au definitivat lucrările pentru sfinţire şi pe data de 22 august 2010 în fruntea unui mare sobor de preoţi,  Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii noi.